Departamentul pentru Armamente Centenarul Primului Război Mondial

Comunicate


Comunicat 16 din 2018-10-04

Participarea secretarului de stat pentru armamente, Andrei Ignat, la Conferința UE la nivel înalt ”Fondul European de Apărare – Factor determinant pentru Cercetare și Inovare în domeniul Apărării”

În perioada 1-3 octombrie, o delegație a Departamentului pentru armamente, condusă de secretarul de stat Andrei Ignat, a participat la Conferința UE la nivel înalt „Fondul European de Apărare – Factor determinant pentru Cercetare și Inovare în domeniul Apărării” care s-a desfășurat la Viena, în Austria.
Conferința organizată sub auspiciile președinției austriece a Consiliului Europei a constituit un moment de oportunitate pentru clarificarea aspectelor legate de procesul de elaborare a regulamentului european pentru EDF, precum și pentru stabilirea unor direcții potențiale de acțiune, în perspectiva preluării de la 1 ianuarie 2019, a dosarului de către România, pe timpul asigurării președinției rotative.
Participarea reprezentanților Departamentului pentru armamente la conferință a constituit cadrul profesional adecvat pentru întâlniri, informări reciproce, schimburi de idei și discuții bilaterale cu participanți din alte state prezenți la eveniment, delegația română având ca obiectiv promovarea proiectelor și domeniilor de interes pentru entitățile de cercetare și cele din industria națională de apărare, în contextul PESCO și EDF, în scopul identificării unor parteneri interesați în dezvoltarea unor acțiuni de cooperare.

Comunicat 15 din 2018-10-01

A fost lansată procedura specifică de achiziție aferentă programului de înzestrare

„Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”

Ministerul Apărării Naționale, prin Departamentul pentru armamente, a inițiat luni, 1 octombrie, procedura specifică de achiziție, prin contract multianual de furnizare, în perioada 2018-2022, a produsului „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), conform prevederilor HG nr. 630/2018.

Bateriile de coastă reprezintă o capabilitate defensivă esențială pentru România, ca țară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă.

Prin dotarea cu sistemul de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă, Forțele Navale Române vor putea executa acţiuni de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice.

Un criteriu de calificare esențial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligația de a realiza, pe teritoriul național, o infrastructură de producție/asamblare/testare/mentenanță la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare, autorizat și înscris în registru în condițiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operațiuni de mentenanță pe ciclul de viață al sistemelor, astfel încât, în situații de criză și război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului național; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML.

Anunțul de participare și documentația de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe site-ul C.N. Romtehnica S.A., la adresa: http://www.romtehnica.com.ro/site/import/.

Comunicat 14 din 2018-09-27

Marți, 25 septembrie 2018, a avut loc prima ediție „PatriotFest Forum”, eveniment organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociația New Strategy Center, care s-a desfășurat la palatul Cercul Militar Național, București.
Manifestarea a reunit experți din partea organizatorilor, prieteni ai concursului de inovare, premiați în cadrul ediției PatriotFest 2017, precum și concurenți înscriși în ediția PatriotFest 2018.
În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte referitoare la organizarea PatriotFest 2018 precum categoriile de concurs și criterii de departajare ale proiectelor, cât și subiecte cu privire la domeniile de inovare de interes pentru NATO și surse de finanțare disponibile la nivelul UE.
Dezbaterea a avut ca rezultat evidențierea de soluții concrete de facilitare a dialogului pe diverse axe profesionale în comunitatea PatriotFest, de organizare a întâlnirilor online și offline în vederea consolidării ideilor selectate la fiecare ediție a concursului și de punere a acestora în practică.

Comunicat 13 din 2018-09-24

Ministrul apărării naționale în Statele Unite ale Americii

În perioada 24-28 septembrie, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, efectuează o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia va avea o întâlnire oficială la Pentagon, cu omologul american, secretarul apărării James Mattis.

Ministrul Fifor este însoțit, în vizita oficială, de secretarul de stat și șeful Departamentului pentru armamente, Andrei Ignat, și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Agenda de discuții de la Pentagon include subiecte referitoare la intensificarea cooperării pe dimensiunea apărării, atât în context bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În data de 24 septembrie, Mihai Fifor va participa la Forumul CEPA "Winning the 21st Century -Allied Strengh and Solidarity", în calitate de invitat special în cadrul panelului "Beyond 2%: Quantity and Quality in European Defense Investments". Acest Forum este organizat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul în Washington D.C.

Vizita include o întâlnire oficială cu guvernatorul Statului Alabama, Kay Ivey, în data de 27 septembrie, în cadrul căreia discuțiile vor fi axate pe cooperarea excelentă dintre Armata României şi Garda Naţională din Alabama.

De asemenea, ministrul apărării va avea o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Congresului SUA, prilej cu care vor fi abordate aspecte prioritare de pe agenda apărării, cu accent pe modalitățile concrete de cooperare dintre cele două state.

* * *

Fondat în 2005, CEPA este un think-tank american, non-profit şi non-partizan, a cărui activitate este concentrată asupra studiului statelor şi societăţilor europene.

Comunicat 12 din 2018-06-14

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId7ab273c45a

În zilele de 11 și 12 iunie a.c., o delegaţie a Departamentului pentru armamente, condusă de secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat, a participat la Salonul Internațional “Eurosatory 2018” care s-a desfășurat la Paris, Franța.

Pe parcursul misiunii, delegaţia a vizitat standurile unor firme internaţionale de prestigiu producătoare de echipamente și tehnică militară, precum și standul industriei românești de profil. Vizitarea expoziţiei a fost un prilej de cunoaștere a produselor și echipamentelor militare de înaltă tehnologie şi performanţă din domeniul armamentelor, al securității, precum şi din alte domenii, în perspectiva demarării programelor de înzestrare care să satisfacă cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române.

Totodată, Salonul Internațional “Eurosatory 2018” a constituit cadrul profesional adecvat pentru întâlniri, informări reciproce și schimburi de idei. Pe timpul expoziției, secretarul de stat pentru armamente a purtat discuții bilaterale cu directorul adjunct al Direcției generale pentru armamente din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Franceze, generalul Hubert Lʼ Ebraly, discuția având ca subiect cooperarea industrială la nivelul Uniunii Europene și identificarea și propunea de oferte comune de cooperare în domeniul echipamentelor militare

De asemenea, delegația Departamentului pentru armamente s-a întâlnit cu. gl.bg. (rz.) Mishel Ben Baruch, directorul SIBAT (Organismul de import-export care funcționează în cadrul Ministerului Apărării al Statului Israel și sprijină cooperarea în domeniul apărării).

Comunicat 11 din 2018-05-24

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.JPG

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeIddda0d2e3ca

Șaizeci și nouă de ani de învățământ politehnic militar

Miercuri, 23 mai, a.c., secretarul de stat pentru armamente, domnul Andrei Ignat, a participat la festivitatea militară organizată cu ocazia sărbătoririi a șaizeci și nouă de ani de la înființarea Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I”.

Pe timpul activității, care s-a desfășurat la sediul instituției, au fost conferite embleme de onoare pentru merite deosebite, din partea categoriilor de forțe ale Ministerului Apărării Naționale, unor cadre militare din academie.
Rectorul Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I” a felicitat personalul didactic și administrativ pentru rezultatele profesionale deosebite obținute în anul universitar în curs. Totodată, au fost înaintate în grad, înainte de termen, patru cadre militare.
Secretarul de stat pentru armamente a transmis comunității academice, mesajul conducerii Ministerului Apărării Naționale, subliniind următoarele: „ Tot ceea ce trăim acum, la ceas aniversar, este posibil doar prin strădania multor generații. Să nu uitați că ați primit această moștenire, strădania celor aproape 70 de ani de muncă neîntreruptă pentru a o onora dar și pentru a adăuga permanent ceva la ea. Vă doresc să păstrați în continuare mândria de a o deține, forța și responsabilitatea de a o păstra și inteligența de a o dezvolta”.
Agenda activității a cuprins și vizitarea de către secretarul de stat pentru armamente, a Centrului de excelență pentru tehnologii avansate de securitate cibernetică din cadrul Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I”.
Festivitatea s-a încheiat prin realizarea unei fotografii de grup și defilarea formațiunilor de studenți.

Comunicat 10 din 2018-05-21

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, se adresează celor prezenți la deschiderea oficială a expoziției

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId48ebc995ed

În perioada 16-18 mai, în cadrul Complexului expozițional ROMAERO S.A. s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – Black Sea
Defense and Aerospace - BSDA 2018.
Eveniment înscris în circuitul marilor manifestări internaționale în domeniul tehnicii şi tehnologiei pentru apărare, „BSDA 2018” a reunit la standuri peste 290 de expozanți din 26 de țări din America, Europa și Asia, urmărind identificarea unor oportunităţi şi soluţii de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, pentru promovarea operatorilor economici naţionali din industria de apărare pe plan internaţional prin cooperări cu firme consacrate în domeniu. Astfel, acest eveniment a fost un bun prilej pentru facilitarea unei mai mari deschideri a industriei naţionale de apărare către piața externă a armamentelor.
Pe parcursul celor trei zile cât a fost deschisă expoziția, delegația Departamentului pentru armamente, condusă de secretarul de stat Andrei Ignat, a efectuat o serie de vizite la standurile expozanților, prilej cu care au fost trecute în revistă cele mai recente realizări în domeniul armamentelor.
Forțele Aeriene Române au executat zboruri demonstrative cu aeronave F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, C-27 J Spartan, IAK-52 și IAR-330 Puma M/L , iar militari din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării au executat un exercițiu demonstrativ de combatere a terorismului.
În cadrul standurilor special amenajate, Agenția de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” au prezentat demonstratoare tehnologice, prototipuri şi rezultate obţinute în cercetarea științifică militară. Un interes special a prezentat produsul filme polimerice imprentate molecular cu trinitrotoluen depuse pe suport de tio2, realizat de Academia Tehnică Militară, în colaborare cu ICECHIM Bucureşti şi INCEMC Timişoara, care la ediția 2018 a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a obţinut medalia de aur.
Agenda expoziției a cuprins sesiuni de prezentare dedicate domeniilor terestru, naval și aerian.
Secretarul de stat pentru armamente Andrei Ignat a deschis conferința WeAreNATO ”TechSpring into the Future”, prilej cu care a subliniat următoarele: „ NATO are o capacitate unică, atât politică, cât şi militară, pentru a putea gestiona un întreg spectru al crizelor. Gestionarea crizelor care afectează securitatea Alianţei, înainte ca acestea să escaladeze şi să devină conflicte și consolidarea stabilităţii în perioada post-conflict sunt priorităţi ale NATO care nu pot fi atinse decât prin dezvoltarea capacităţilor de apărare şi creşterea interoperabilităţii atât între statele membre cât şi cu partenerii Alianţei”.
Ultima zi a expoziției a fost dedicată prezentărilor pe teme de cybersecurity.

Comunicat 9 din 2018-05-15

Participarea M.Ap.N. la BSDA 2018

Ministerul Apărării Naționale va participa, cu militari și tehnică, la Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2018, a cărei deschidere oficială va avea loc miercuri, 16 mai, la ora 10.00, în cadrul Complexului expozițional ROMAERO S.A.
La această ediție, a șaptea, care se desfășoară între 16 și 18 mai, Forțele Terestre Române vor prezenta, în cadrul expoziției, elemente de echipament și armament din dotarea trupelor de infanterie – puști automate și semi-automate, mitraliere de companie și aruncătoare de grenade antitanc, căști și veste de protecție. Geniștii vor expune costume de protecție specifice, detectoare de metale și materiale explozive, roboți utilizați în intervenții EOD, precum și tehnică militară – MRAP și VAMTAC. De asemenea, în expoziția statică vor fi prezentate, printre altele, transportoare de trupe PIRANHA, tancuri TR 85, tehnică de rachete și artilerie terestră şi antiaeriană, autovehicule din dotarea Batalionului de Poliție Militară, precum și aparatură specifică domeniului Comunicații și Informatică.
Aeronave ale Forțelor Aeriene Române - F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, C-27 J Spartan, IAK-52 și IAR-330 Puma M/L - vor executa zboruri demonstrative, iar în expoziția statică vor fi prezentate elicoptere IAR 330 SOCAT și IAR 330 MEDEVAC, avioane F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan și IAR 99 ȘOIM, un radar mobil TPS 79 R, un modul de comunicații și informatică dislocabil și un lansator de rachete sol-aer HAWK.
Centrul de Scafandri, Direcția Hidrografică Maritimă, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” şi Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu” sunt structurile din Forţele Navale Române care participă la expoziție pentru a prezenta publicului tehnică și armament cu specificul apărării maritime. La BSDA 2018, scafandrii militari vor prezenta echipamente, materiale şi tehnică de scufundare utilizate pentru diferite lucrări subacvatice, precum şi programele de formare profesională organizate de Centrul de Scafandri.
În prima zi a expoziției, militari din Direcția Generală de Informații a Apărării vor executa un exercițiu demonstrativ de combatere a terorismului.
În cadrul standurilor special amenajate, Agenția de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, structuri aflate în subordinea, respectiv coordonarea Departamentului pentru armamente, vor prezenta demonstratoare tehnologice, prototipuri şi ultimele rezultate obţinute în cercetarea științifică militară.
Pentru prima dată de la preluarea acestuia de către M.Ap.N., la expoziție va fi prezent și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care va prezenta produse și proiecte de cercetare din domeniul de activitate.
De asemenea, tinerii se vor putea informa în legătură cu profesia militară în cadrul stadurilor de prezentare a carierei de către militari din Forțele Terestre, Navale şi Aeriene, reprezentanți ai Universității Naționale de Apărare „Carol I” și ai Direcției generale management resurse umane.
Jurnaliștii care doresc să participe la ceremonia de deschidere sunt rugați să se acrediteze la adresa de e-mail bsda@tntexpo.com și vor fi așteptați miercuri, 16 mai, începând cu ora 8.30, la Complexul expozițional ROMAERO S.A. (Bulevardul Ficusului nr.40, sector, 1 București). Persoană de contact pentru informații suplimentare: locotenent-colonelul Cezar Stroe, tel. 0724.814.617 sau 0720.448.105.
* * *
BSDA 2018 reprezintă un bun prilej pentru specialiști de a lua parte la conferințe legate de provocările din industria de apărare și securitate, de a fi la curent cu ultimele tehnologii dezvoltate de România în domeniul producției de armament și cu planurile de achiziții ale Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, vor afla ultimele tendințe în dezvoltarea industriei aerospațiale și vor fi informați în legătură cu impactul amenințărilor cibernetice în regiunea Mării Negre.
La această ediție vor fi prezenți peste 270 de expozanți din 25 de țări din America, Europa și Asia și delegații militare din Arabia Saudită, Bulgaria, China, Croația, Egipt, Liban, Lituania, Pakistan, Portugalia și Vietnam.
Miercuri, 16 mai, agenda expoziției mai cuprinde sesiuni de prezentare dedicate domeniilor terestru, naval și aerian, joi, 17 mai, este programată conferința WeAreNATO ”TechSpring into the Future”, iar ziua de 18 mai este dedicată prezentărilor pe teme de cybersecurity.
Primele două zile ale expoziției sunt rezervate specialiștilor în domeniu și oamenilor de afaceri, iar ultima zi este deschisă și publicului larg.

Comunicat 8 din 2018-05-14

La sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc joi, 10 mai, ceremonia de învestire a lui Andrei Ignat în funcția de secretar de stat pentru armamente.

Andrei Ignat a fost, între anii 2017 și 2018, director în cadrul Direcției economico-financiare și administrative a Agenției Naționale pentru Arii Naturale și Protejate. Este absolvent al Institutului Bancar Român, din anul 2004, cu diplomă de licență în profilul „Economic”, specializarea „Management Financiar Bancar”, și are studii postuniversitare în domeniile "afaceri interne" și ”securitate națională", în cadrul Colegiului Național de Afaceri Interne și Colegiului Național de Apărare.
Mai multe informații cu privire la competențele și experiența profesională a secretarului de stat pentru armamente pot fi găsite pe site-ul www.dpa.ro.

Pagina 1 din 37

Evenimente

 • Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”
  Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, la cere...
 • FESTIVITATEA DE ÎNAINTARE ÎN PRIMUL GRAD DE OFIȚER ȘI DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2018 ”CENTENARUL MARII UNIRI” DIN CADRUL ACADEMIEI TEHNICE MILITARE ”FERDINAND I”
  Aspecte de la festivitatea de înaintare în primul ...
 • Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2018
  În cea de-a treia zi a BDSA 2018, ministrul apărăr...
Go to top